A nagy nyári hőségben jólesik lehűteni magunkat és otthonunkat a klímaberendezésünkkel. Azonban rejtett veszélyeket is rejthet a nem megfelelően karbantartott klíma.

Először is szeretném kihangsúlyozni, hogy a megfelelően működő klíma, amelyet szakember rendszeresen ellenőriz és tisztán tart nem okoz semmilyen egészségügyi problémát. Sőt, a beépített szűrőberendezésnek köszönhetően még szűri is a levegőt és tiszta, allergén mentes levegőt juttat otthonunkba.

5 betegség amelyet a klíma okozhat:

Legionellózis: ezt a betegséget egy baktérium okozza, amely a vízben található. A klímák a baktériummal fertőzött vizet porlasztva juttathatják a szobák levegőjébe. A betegség hirtelen jelentkező magas lázzal, izomfájdalommal, influenzaszerű tünetekkel jelentkezik. Fő tünete pedig a tüdőgyulladás. A betegség igen veszélyes az idősekre, azokra, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek, illetve a csökkent védekező-képességgel rendelkező emberekre.

Pontiac-láz: a legionáris betegség enyhébb változata a Pontiac-láz, amely esetén közepesen erős influenzaszerű tünetek jelentkeznek. A betegség során nincs tüdőérintettésg. Ez a betegség az előzővel ellentétben könnyen gyógyítható.

Aspergillózis: a nedves közeg kiváló táptalajt jelent a különböző gombák számára, amelyek közül igen veszélyes az Aspergillus gomba. A gomba elsősorban a tüdőben telepedik meg, ahol napokon belül elszaporodik, és végzetes szövetkárosodást okozhat. Tünetei a nehézlégzés, mellkasi fájdalom, véres köpet. Az arc és orrüregben gócok alakulhatnak ki, amelyek szintén nagy fájdalommal járnak.

Más gombafajok is megtelepedhetnek klímánk belsejében, amelyek számos további nemkívánatos egészségügyi problémát okozhatnak (irritáció, bőrfertőzés).

Nátha, megfázás: a forró utcáról belépve jóval hűvösebb levegőjű épületbe könnyen meghűlést okozhat. Gyakori probléma, hogy a klíma levegőjét nem a kinti hőmérséklethez képest a megfelelő 4-6 fokkal állítják kevesebbre. Legtöbbször sokkal alacsonyabb-a kinti levegőhöz képest akár-15 fokkal, hőmérséklettel találkozunk klímával hűtött terekben. Ez a nagy hőmérséklet különbség megviseli a szervezetet és megfázáshoz vezet.

Ízületi bántalmak: a túlságosan hideg levegő nemcsak megfázáshoz vezet, hanem az ízületeket is károsíthatja. Különösen akkor, ha a klíma a hideget valamelyik ízületünkre irányítja. Jó példa erre, ha egy irodában például olyan helyen ülünk egész nap, ahol a klíma pont a nyakunkra fújja a hideget. Ebben az esetben gyorsan kialakul ízületi gyulladás, amely komoly fájdalommal jár.

Mit tehetünk?

Amennyiben otthoni klímáról van szó, mindenképpen egyeztessünk klímaszerelő szakemberrel annak elhelyezéséről. A sokéves tapasztalatok birtokában segít olyan helyet találni, amely segít megelőzni a betegségeket, mindemellett biztosítja a készülék ideális működését.

Munkahelyi klímák esetében pedig a munkavállalónak joga van információt szerezni a klímakészülékek tisztításának gyakoriságáról és kezdeményezni annak folyamatos meglétét.

További teendőnk a rendszeres karbantartás és tisztítás biztosítása. A klímaszerelők speciális eszközökkel és kellő hozzáértéssel biztosítják az egészséges klímahasználatot.