Hogyan válasszunk megfelelő klíma típust?

A légkondicionáló berendezések több tíz évre tervezett rendszerek, ezért érdemes több szempontból is megvizsgálni, hogy milyen típust vásároljunk. Számos gyártó – Bosch, Fujitsu, LG, Fisher klíma, Gree, Midea – termékei közül választhatjuk ki a számunkra megfelelő típusú és teljesítményű berendezést. 

A klíma elhelyezése és a zajszint

Mielőtt klímát vásárolnánk, érdemes megvizsgálni és átgondolni, hogy hová szeretnénk az eszközt beszerelni, és milyen módon fogjuk majd használni.  Nem mindegy ugyanis, hogy nappaliban vagy hálószobában üzemeltetjük, ilyenkor a zajkibocsátás lehet az egyik fő paraméter. Egy átlagos klíma zajszintje 20 és 40 dB között változik, teljesítménytől függően. Ha viszont fűtésre is szeretnénk használni a klímát, akkor nagyobb teljesítményű eszközre célszerű beruházni. 

A klíma teljesítménye

A teljesítmény kiválasztásakor a szoba méreteire jó ha figyelünk: 1 m2-nyi helyiség klimatizlásához 0,1 kW hűtőteljesítmény szükséges. Tehát egy 20 m2-es szobához 2kW-os klímát érdemes beszerezni, viszont a szoba belmagassága, szigetelése, az ablakok mérete mind befolyásoló tényezők lehetnek a választásban, ezért mindig érdemes szakemberrel konzultálni a vásárlás előtt. 

Az otthoni elektromos hálózat ellenőrzése

A vásárlás előtt tájékozódnunk érdemes arról is, hogy a lakásunk villamoshálózata alkalmas-e a klímaberendezés megnövekedett teljesítményének kiszolgálására. Amennyiben a hálózat nem megfelelő, akkor szükséges lehet a teljesítmény bővítése, vagy a vezetékrendszer átalakítása. 

Kivitelezés és karbantartás

Szakemberrel tervezzük meg, hogy a lakásunk melyik pontjára érdemes felszerelni a beltéri egységet az optimális hőelosztáshoz. Amennyiben nem mobil klímát vásárolunk, meg kell terveztetni a rendszerből távozó fáradtvíz elvezetését is. 

Érdemes olyan üzletből vásárolni, ahol a forgalmazó vállalja a beüzemelést és a karbantartási munkálatokat is, így a termék garanciális háttere is megfelelően, egy helyről biztosított. 

Dizájn

A beltéri egység dizájnja is fontos szempont, hiszen nem árt, ha illeszkedik a helyiség berendezési tárgyaihoz. Egy esztétikus klímaberendezés a szoba ékessége lehet, de arra is érdemes odafigyelni, hogy a megjelenés ne menjen a teljesítmény rovására. 

A kényelmi funkciók

A klímaberendezés kiválasztásánál célszerű figyelembe venni, hogy milyen extra funkciókkal rendelkezik a készülék. Ma már az internetkapcsolat létesítésére képes okos klímák olyan funkciókkal vannak ellátva, mint az öndiagnózis vagy az időzíthető ki/be kapcsolás. 

Manapság számos típusú és márkájú légkondicionáló berendezés kapható, ezért fontos, hogy körültekintően válasszuk ki az igényeinknek megfelelő terméket. Ha nem tudunk dönteni, vagy bizonytalanok vagyunk a választásban, akkor kérjük bátran szakember segítségét, hogy a megfelelő eszköz kerülhessen beszerelésre.