Fűtés klíma segítségével: az igazán modern megoldás és egyre népszerűbb a lakosság körében.

Gazdaságos, kényelmes, tiszta, környezetbarát, ráadásul a nyári hűtés is meg van vele oldva!

Fűtés klíma berendezéssel: a klíma fűtésre való használata a mai modern hőszivattyús klímaberendezésekben már gazdaságosan megoldott. Érdemes a többi funkciója mellett – hűtés, allergiát okozó anyagok kiszűrése, páramentesítés,… stb. – erre a célra is használni, hisz nem csak kifizetődő a telepítése, de a fűtő klíma használata  modern fűtési megoldás is.

 

How to keep your NYC apartment cool: In-window, through-wall, split unit,  and other types of air conditioners

A hűtő- fűtő klíma ugyanazon az elven tud fűteni, mint hűteni. Hűtéskor hőt szállít a hűtött térből a külvilág felé egy hőcserélőn keresztül. Amikor megfodítják ezt a folyamatot, akkor a külső térből tud a légkondícionáló meleg levegőt szállítani a belső tér felé.

Sokan még ma sem tudják, hogy klímával fűteni egyáltalán nem drága dolog. Még mindig abban a hitben vannak, hogy a klímás fűtés árampocsékoló, olyan, mintha hősugárzóval fűtenénk. Pedig ez egy hatalmas tévedés, mivel a most forgalomban levő klímák hőszivattyús készülékek, melyeknek működése az inverter technológián alapszik. Gázzal való fűtés esetén kb. egynegyedét fizeti annak, mintha árammal fűtene (villanyradiátor, hőlégbefúvó). A klímával való fűtés körülbelül négyszer annyi fűtési teljesítményt eredményez, mint amennyi elektromos áramot fogyaszt. Ez egy jó klímánál 5 is lehet.

Ha tehát a hőszivattyús klíma fűtés minimum négyszer annyi hőt tud szállítani, mint amennyi áramot felvesz a hálózatból, akkor a megrendelőnél pontosan ugyanannyiba kerül a klíma fűtés, mint a gáz. Ha ennél jobb az érték, akkor már olcsóbb is ez a megoldás! A kiépítése pedig mindenképp olcsóbb – nincs szükség gáztervre, kéményre, kazánra, …stb. Bármilyen más rendszerű fűtésnél – társasház központi kazán, távfűtés, PB-gázfűtés – gazdaságosabb lehet egy klímás fűtési megoldás. Ha egy lakás 10 kW fűtési teljesítményt igényel, és ez biztosítva van klímával, akkor az a lakás ugyanúgy megfelelően fel lesz fűtve, mint bármely más megoldással. Ráadásul nyáron hűtésre is lehet használni, ami ugyebár a gázfűtésről nem nagyon mondható el. A mai szélsőséges időjárásunkban, hirtelen kánikulákban ez jelentős előny.

fűtésre optimalizált klíma, fűtés klíma

Inverter – a fűtésre optimalizált klíma alapja

Az inverter-technológia – a korszerű hűtőközegek megjelenésével együtt – ma már -20 – -30 C külső hőmérsékletig működő hőszivattyús klíma berendezéseket biztosít, ami már jelentősen elősegíti az inverteres hűtő-fűtő klíma elterjedését. Évről-évre gazdaságosabb, kisebb fogyasztású klímák jelennek meg a piacon, melyek már komoly vetélytársai más fűtőberendezéseknek is.

Ez a gazdaságos klíma fűtés ráadásul gyors, kényelmes, tiszta, ami egyáltalán nem elhanyagolható előny a mai sietős életmódunk mellett. Nem kell a tüzelőanyagot behordani, hasogatni, beszerezni, nem jár piszokkal, szemeteléssel.  Gyors, mivel a légfűtés pár perc alatt meleg levegőt fúj a lakásba, és mivel ventilátort használ, ez percek alatt eloszlik a teljes fűtött területen. Rajta kívül a többi fűtési mód a levegővel együtt fűti fel a helyiségben lévő tárgyakat, falakat. Ezzel szemben a légfűtés a levegővel kezd, és csak a felmelegített levegő fűti fel azután a helyiség berendezési elemeit. Így nem kell várni órákig, míg a lakás felmelegszik. Amikor ősszel hirtelen lehűl a levegő, Ön már néhány perc alatt kellemes meleget varázsolhat a 15 fokos lakásba. Vagy tavasszal a melegebb idők megérkezése után hirtelen 10 fokkal visszaesik a hőmérséklet, gyorsan tudunk segíteni a helyzeten, egy gombnyomással gyorsan meleget varázsolhatunk szobánkba, otthonunkba.

Biztonságos fűtést is jelent a hőszivattyús fűtő klíma,

hiszen nincs füst vagy CO mérgezés lehetősége. Kényelmes, mivel időre programozható, nem kell tárolni, nem kell hozzá kémény sem. Ráadásul 2014. I. 1-től a legalább 4.1 SCOP értékkel rendelkező klímák (levegő-levegő hőszivattyú) már a GEO tarifát is megkapják! Mivel kéményre sincs szükség, így kiépítésének költségét és a kéményseprői procedúrát is elfelejthetjük.

A hűtő-fűtő klíma rendszer megvásárlása nem kerül annyiba, mint egy gázkazános központi fűtés. Ráadásul nem vesznek el helyet a szobákban a csövek, radiátorok, nem csúfítják el a lakást. Sőt, inkább emelik otthona értékét, szebbé varázsolják a szép, modern készülékek!

Temperáló fűtésre is lehetőséget biztosít a klíma, akár a nyaralóban is vagy ha otthonunkat napokig-hetekig télen üresen hagyjuk.

Fűtés klímával! - Summer Klíma

 

A fűtésre ajánlott klímaberendezéseknél a legfontosabb szempont az üzembiztosság. Ha nyáron elromlik a légkondícionáló, az maximum „csak” bosszantó, de télen, amikor esetleg nincs is más fűtési rendszer kiépítve, gyors megoldásra van szükség. Így kizárólag olyan berendezéseket ajánlunk fűtésre, amelyek minősége és szervizháttere is megbízható. A másik fontos szempont a fűtésre optimalizált klímák esetében a fogyasztás. Az ajánlott berendezések mindegyikére igényelhető “H” tarifa. Bizonyos klíma készülékekre pedig még Geo-tarifa is igényelhető.

Mire figyeljünk oda feltétlenül, ha hőszivattyús hűtő- fűtő klíma berendezéssel szeretnénk fűteni?

Az egyik fontos tényező, hogy a hűtő-fűtő klíma hatásfoka a külső hőmérséklet csökkenésével romlik, azaz csökken a teljesítménye. Ezért fontos a hőszivattyús klíma készüléket túlméretezni! A gyártók a katalógusadatokat +7°C-os külső hőmérséklethez tartozóan jelenítik meg, így a készülékekek -10, -15°C külső hőmérséklet esetén a névleges teljesítményük 60-70% a leadott fűtőteljesítménynek.

A másik fontos tényező, hogy számolni kell a leolvasztás idejével. Fűtés üzemmódban az inverteres klíma hőcserélőjén a lecsapódó pára megfagy, amit a készüléknek le kell olvasztania a készüléknek, hogy tovább tudjon működni. Ilyenkor természetesen a működése szünetel. +5 és -5°C között egyre gyakrabban hajtja végre ezt a műveletet, mivel ebben a hőmérséklet tartományban a levegő páratartalma magasabb, mint magasabb hőmérsékleten.

Fontos, hogy a leolvasztás során keletkezett víz ki tudjon folyni a klíma kültéri egységből. A kimondottan fűtésre optimalizált klíma kültéri egysége már vagy úgy van kialakítva, hogy van benne egy fűtőszál a leolvasztáshoz, vagy a készülék burkolata a kialakításánál fogva lehetővé teszi a csapadékvíz szabad távozását. Fűtőszál utólagosan is beszerelhető a készülékekbe.

A klíma kültéri egységet érdemes olyan magasra helyezni, hogy a ventilátor elé ne tudjon hó tornyosulni, nehogy akadályozza a szabad légáramlást!

Mivel a meleg levegő felfele száll, ezért a hőszivattyús klíma beltéri egység lamelláit érdemes lefelé állítani a használat során.

Tehát az inverteres hőszivattyús hűtő-fűtő klíma berendezések többszörösen is hasznosíthatók: hűtés, fűtés, páramentesítés, allergének kiszűrése… és mindehhez egyetlen készüléket kell csak felszerelni. Ma már kifejezetten fűtésre optimalizált, alapvetően fűtésre tervezett klímakészülékek is vannak, melyek még gazdaságosabban működnek fűtés üzemmódban.

Összefoglaltuk a klímával való fűtés legfontosabb előnyeit

  • A klímával való fűtés más fűtési módokkal összehasonlítva jóval költséghatékonyabb, napelem, vagy egyéb megújuló energiaforrás használata esetén pedig mindegyiknél kisebb a környezetterhelése
  • A klímának sokkal kisebb a beruházási költsége, mint bármilyen gáz-, fa vagy más egyéb tüzelésű berendezésnek, nincs szükség engedélyeztetésre, tervezésre sem
  • A nyári időszakban bónuszként hűtésre is felhasználhatjuk.
  • Karbantartása gyors és egyszerű
  • Gyors fűtési mód, akár 10 perc alatt meleget varázsolhatunk vele, ellentétben más fűtési módokkal