• Új klíma készülék vásárlásánál  a gyártó a garanciát a klíma éves karbantartásához köti. 3-5 illetve 10 év garanciát is biztosítanak az ujj onnan vásárol,szerelt klíma berendezésekhez, E-hez semmi más dolgunk nincs mit évente minimum 2 x karbantartást el kel végezni a készüléken
  • Mikor kell a karbantartásokat elvégezni? minden nagyobb szezon indításnál, az év tavaszi indulásánál mielőtt elkezdenénk a hűtést használni, illetve ősszel amikor már a fűtés szakaszba lépunk
  • Miért is érdemes a klímánkat szerelővel éves szinten ki takarítani? Mert akár az egészségünk is rá mehet a helytelen használatára, a képek magukért beszélnek, de egy két dolgot én is le írnák.Pl a sok port amit a levegőből megszűr azt vissza jutasasa a levegőbe amit a tulajdonos be lélegez (asztmások érzékenyebbek rá) ugyan itt a pára lecsapódás következtében gombásodás ,penész is jelen van amit ismét a levegőbe juttat a működésre bírt készülék

A klímaberendezés hasonlóan a többi háztartási géphez bizonyos időközönként karbantartást igényel. Zavartalan működéséhez és a lakótér belső higiéniájának fenntartásához elengedhetetlen a rendszeres klímatisztítás.

2 ok amiért a klímatisztítás elengedhetetlen:

1. A klíma működése közben folyamatos a páralecsapódás, amely kedvező táptalaj a gombáknak, vírusoknak és baktériumoknak. Ezek a megtelepedett kórokozók használat közben bejutnak a levegőbe és komoly légúti megbetegedéseket okozhatnak. A különböző betegségek mellett kellemetlen szagokat is terjeszthetnek otthonunkban. Ha kíváncsi milyen betegségeket terjesztenek a klímák kattintson ide.

De a beltéri egység mellett legalább olyan fontos a kültéri egység tisztítása. Mivel a kültéri klíma a kinti, sokkal szennyezettebb levegőt keringeti, sokkal hamarabb elkoszolódhat, mint a beltéri egység. Ha nem megfelelően működik a levegőáramlás az végzetes meghibásodáshoz vezethet. Nemcsak nem fog tökéletesen működni a klímánk és sok áramot fog felhasználni, de még teljesen el is romolhat.

2. A másik ok amiért a klímatisztítás fontos az maga a készülék zavartalan és hatékony működése. A klímák központi működési egysége egy hőcserélő, amelyen keresztül áramlik a levegő a szobába. A hőcserélő sűrű lemezekből áll, ahol a por, szösz és egyéb szennyeződés könnyen megragad. Ha nem megfelelő a levegő beáramlása akkor nem fog hatékonyan működni a klímánk. A nem megfelelő működés a hűtő-, fűtőteljesítmény csökkenésében és a magasabb áramfogyasztásban nyilvánul meg.

Sose feledjük…

Nem győzőm hangsúlyozni a klímatisztítás fontosságát. Néhány ezer forintos tisztítási díjról van szó, amin nem szabad spórolnunk, mert nemcsak a klímánkat de saját és családunk egészségét is könnyen veszélybe sodorhatjuk.

Másik aranyszabály, hogy soha ne próbáljuk meg magunk tisztítani a klímánkat! A klímaszerelő szakemberek ugyanis speciális eszközöket használnak a tisztításra, amelyek nehezen és csak a jogosultak számára beszerezhetőek. Másrészt pedig csak ők tudják pontosan mire kell odafigyelni a művelet során.

A klímaszerelők a karbantartás során nemcsak a tisztítást végzik el hanem ellenőrzik a készülék működési paramétereit is, mint például a nyomás értékét. Ezen paraméterek vizsgálata szintén nagyon fontos a megfelelő működéshez.

A klímák éves kétszeri karbantartása és tisztítása rendkívül fontos tehát a berendezések szempontjából  és az egészségünk szempontjából is. Ne hanyagoljuk el és figyeljünk rá oda. Attól még hogy nem látjuk és nem érezzük a szennyeződéseket az ugyanúgy ott van és veszélyeztet bennünket. Tegyen a komfortos hétköznapokért és legyen Ön is otthon a klímahasználatban.